Linkblog







Klokk

Utolsó kommentek

Címkék

achmed (2) adam culbert (1) ajánló (19) akció (1) album (1) animáció (3) anonim mc (1) application (2) archív (1) atb (1) august rush (1) autó (2) ázsia (1) balaton retró (1) blog (4) bölcsesség (1) book (2) bruno bozzetto (1) bubaj (1) budapest (2) budapest retró (1) buli (2) californication (1) cannot walk fly instead (1) cbs (1) chuck (1) cloverfield (1) csillag születik (1) dermot (1) design (8) diéta (1) dokumentum (1) dvd (4) egészség (1) ellen page (1) érdekes (1) eu (1) explodingdog (1) film (11) flickr (1) fozocske (1) fűrész 4 (1) games (6) grafika (1) gyerek (1) hangok (1) hangya (1) hank (1) haumann péter (1) hbo (1) hipervándor (1) hiphop (1) house (1) igazsag ara (1) irie maffia (1) jakupcsek (1) jeff dunham (1) jegyár (1) john updike (1) jövőkép (1) jumper (1) jumurjak (1) juno (1) kalandorok (1) karácsony (1) keanu reeves (1) képek (1) koncert (8) könyv (1) kritika (16) kultúra (6) laurie (1) lemez (2) letoltes (1) leukémia (1) macsakafogó2 (1) macskafogó (1) magyar (2) man from earth (1) marx fiverek (1) mediq (1) megasztár (1) moonlight (1) movies (6) mozi (3) music (19) musical company (1) mustsee (12) nagyfogyás (1) napi ajánlat (7) náray (1) nem ajánlom (7) norbi (1) olasz (1) oscar 2008 (1) ötlet (1) otthonom idaho (1) p2p (1) párnacsata nap (1) party (2) pénz (1) photography (12) pictures (1) pillow fight day (1) póker (1) posz (1) program (1) rajz (1) rap (1) river phoenix (1) rnb (1) robin williams (1) rtlklub (2) rtl klub (1) rudolf péter (1) sam brown (1) saw (1) schruff milán (1) sci fi (2) sensation (1) showtime (1) sorozat (10) sport (1) stohl (1) szabadidő (1) szakíts (1) szar (1) szavazás (1) szilveszter (1) színház (2) szopás (1) szörny (1) the unbending trees (1) tiesto (1) tv (17) tv2 (4) újév (1) új a poszon (1) underground (2) unplugged (1) viasat3 (1) vicces (7) videó (4) videójáték (1) viselkedés (1) web (4) webdesign (5) wings of love (1) youtube (1) žagar (1) zagar (1) zene (9) zorall (1) zságer balázs (1) divas (1) Címkefelhő

Az EmTíVí ostroma

2007.10.04. 19:21

Kritizálnék egyet. Hála a kábeltvnek meg a szateliteknek, több mint 10éve fogható Magyarországon a Music Television aka MTV adása. Persze hol, milyen nyelven: valahol a német, valahol az angol, valahol az amerikai, helyeként rögtönzött török, izraeli és hasonló nyelvezetű reklámokkal. Jó, egyedi műsorok, amiket mindenki szeret, kezdve a slágerlistáktól az autóberhelős műsorokon át az amerikai tiniálomig.
Persze nekünk is lett magyar Z+, majd ebből a VIVA által bekebelezett magyar VIVA. És tökre örültünk: nekünk is van ám zenecsatornánk. Aztán most lett nekünk mégegy.

Október elsejével elindult a magyar MTV adása, egyenlőre kevés saját műsorral, viszont annál változatosabb hang- és képelemekkel. A hungarikumnak szánt kis átkötő animációkat én személy szerint elhibázottnak tartom, olyan semmilyen. Egyszerűen nem fog meg... Mégcsak nem is röhögök rajta.
A saját műsorok még nem indultak el, a műsoridő nagy részét - a klipek mellett - különböző VJ válogatáson készült felvételek és próbafelvételek teszik ki. Lehangoló eredménnyel. Mindenki elmondja, h szerinte az ideális műsorvezető beszédes, magabiztos, jól artikulál, zenebuzi, életművész, satöbbi. Viszont hogy valaki ne tudjon egy súgógépről 2 mondatot úgy felolvasni, hogy ne bakizzon bele még az ötvenedik próbálkozás után sem: hát, mi lesz itt kérem?? És akkor jönnek a kifogások. "Nagyon izgulok, itt van a gombóc a torkomban" - aláírom, nekem is remegne kezem-lábam-hangom. "Jajj, otthon maradt a szemüvegem és kicsi a betűméret" - Hát, persze... anyám meg a robotzsaru, én is ezt szoktam mondani amikor beégek.
Én nagyon remélem hogy tényleg, csak a legjobbakat és a tehetségeseket fogják odaengedni a képernyőre, különben a megszokott MTV-s lazaságtól és színvonaltól fényévekre leszünk. Ami a saját műsorokat illeti: remélem sikerül majd olyan egyedit alkotni! Kíváncsian várom őket.
Ami pedig a zenei egyveleget illeti: kb. 30% magyar, 70% külföldi. Ez nem rossz.

Nem mondom, hogy nem ajánlom. Mert a jó zene mindig kell.
Jah, és a "Pimp my ride"-ban nem jön be az Xzibit szinkronhangja. :)

4 komment · 1 trackback

Címkék: design music

A bejegyzés trackback címe:

https://posz.blog.hu/api/trackback/id/tr61186228

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Luís 2007.10.08. 13:55:11

Hali!

Én egy kicsit sötétebben látom a helyzetet. Két napig néztem az MTV-t, mert kíváncsi voltam - na persze nem 2 nap a TV előtt kukorica-kóla kombóval, csak ment, míg én csináltam mindenfélét -, de egyenlőre nem tűnik nagy durranásnak. Olyan, mint ha elcsúsztak volna az idővel, de jött a deadline és valamit ki kellett dobni a népek szemébe. Egy ilyen hatalmas TV csatornától elvárható, hogy az arculatváltást nem félkészen kezdik szórni.
A magyarítás ötletét nem értékelném, az én véleményem, hogy jobb a feliratozás. Tudom, olvasni kell, de legalább megmarad az eredeti nyelv adta élmény, és különben is \"Tanuljatok nyelveket!\" sosem árt. A szinkronfordítással nem lehet jó dolgot csinálni, már csak azért sem, mert kis hazánkban a „west coast beach amerika” stílus még nem hódít teret magának – megjegyzem, Isten áldja ezért -, saját kultúrára alakítás nélkül meg elvész a poén. Jó, hogy a globalizációt el kell fogadni, vagy legalábbis küzdeni nem lehet ellene, de a szemetet nem kéne beengedni.
Volt szerencsém Portugáliában nézni a már portugálosított MTV-t és elég kiábrándító volt. A VJ-k az utcáról felszedett képzetlen emberek, ne értsétek félre, lehetnek rejtett tehetségek, akik soha nem gondoltak a TV-ben szereplésre, de a portugálok nem találták meg őket. A legkiábrándítóbb, hogy olyan emberek csináltak interjút angolul, akik most jöttek az angolóráról és még soha nem használták nyelvtudásukat, csak az iskolapadban röhögcséltek a pajtásaikkal. Nekem sem anyanyelvem az angol, nem is megyek interjúzni. Náluk szerencsére nem trendi a szinkronizáljunk mindent, mert azzal fölöslegessé tesszük a nagy amerikai és a független produkciók „főszerepben xy” vagy a nagy kedvenc animációs filmeknél az „xy hangjával” marketing stratégiát, ezért ők szemrebbenés nélkül nyomhatják az amerikai műsort is.
Na de vissza kishazánkba. Említetted az átvezető kis videókat, lehet az én fantáziám szegényes, de nem ártana valami kis buborékos magyarázat, vagy bármi, hogy én is átérezzem a mondanivalóját. Grafikában nem rossz, de így most csak színes pontok szaladgálnak a képernyőn látszólag értelmetlenül.
Egyenlőre az egyetlen magyar műsor a „Kedvenceid kedvencei” vagy valami hasonló. Én nem kérdőjelezem meg, hogy saját stílusukban kiváló előadók a műsor sztárvendégei – hogyan is tehetném, hiszen én az elektronikus zenére bukom, az meg összehasonlíthatatlan az általuk nyomott élőzenével –, de nagyon úgy tűnik nem mindenkinek való a műsorvezetés.
Na azért ne legyünk pesszimisták, a magyar műsorok még mindent megváltoztathatnak, még akár az animoknak is adhatnak mély mondanivalót.
A VJ válogatás képei tényleg kritikán aluliak, de emlékezzünk csak a sztárcsináló zenei tehetségkutatókra, ott sem a győztest mutatták a legtöbbet –most, hogy végiggondolom, ez lehet, hogy rossz példa, de gondolom a lényeget értitek.
Én azt mondom: Hajrá MTV, ennél csak jobb lehet!

2007.10.08. 14:28:20

lehet, hogy így egy hét elteltével, ma lehúzósabb kritikát írnék...

2007.10.08. 15:11:46

Tegnap én is odanyomtam amúgy. A MADE című műsor ment épp, avagy "Hogyan csináljuk az iskola legnagyobb rockeréből csinibaba bálkirálynő?!" Hát én nem véleményezem. Nekem MTV Base kell. De ahhoz meg DigiTV előfizetést kéne csinálni. Na az meg megint nem kell... Ennyi. Hagyjuk. Kár volt ezt feszegetni...

blekem · http://posz.blog.hu 2007.10.09. 02:33:15

nem köll oda digitv. elég a műhód. jön azonis a base
süti beállítások módosítása