Linkblog







Klokk

Utolsó kommentek

Címkék

achmed (2) adam culbert (1) ajánló (19) akció (1) album (1) animáció (3) anonim mc (1) application (2) archív (1) atb (1) august rush (1) autó (2) ázsia (1) balaton retró (1) blog (4) bölcsesség (1) book (2) bruno bozzetto (1) bubaj (1) budapest (2) budapest retró (1) buli (2) californication (1) cannot walk fly instead (1) cbs (1) chuck (1) cloverfield (1) csillag születik (1) dermot (1) design (8) diéta (1) dokumentum (1) dvd (4) egészség (1) ellen page (1) érdekes (1) eu (1) explodingdog (1) film (11) flickr (1) fozocske (1) fűrész 4 (1) games (6) grafika (1) gyerek (1) hangok (1) hangya (1) hank (1) haumann péter (1) hbo (1) hipervándor (1) hiphop (1) house (1) igazsag ara (1) irie maffia (1) jakupcsek (1) jeff dunham (1) jegyár (1) john updike (1) jövőkép (1) jumper (1) jumurjak (1) juno (1) kalandorok (1) karácsony (1) keanu reeves (1) képek (1) koncert (8) könyv (1) kritika (16) kultúra (6) laurie (1) lemez (2) letoltes (1) leukémia (1) macsakafogó2 (1) macskafogó (1) magyar (2) man from earth (1) marx fiverek (1) mediq (1) megasztár (1) moonlight (1) movies (6) mozi (3) music (19) musical company (1) mustsee (12) nagyfogyás (1) napi ajánlat (7) náray (1) nem ajánlom (7) norbi (1) olasz (1) oscar 2008 (1) ötlet (1) otthonom idaho (1) p2p (1) párnacsata nap (1) party (2) pénz (1) photography (12) pictures (1) pillow fight day (1) póker (1) posz (1) program (1) rajz (1) rap (1) river phoenix (1) rnb (1) robin williams (1) rtlklub (2) rtl klub (1) rudolf péter (1) sam brown (1) saw (1) schruff milán (1) sci fi (2) sensation (1) showtime (1) sorozat (10) sport (1) stohl (1) szabadidő (1) szakíts (1) szar (1) szavazás (1) szilveszter (1) színház (2) szopás (1) szörny (1) the unbending trees (1) tiesto (1) tv (17) tv2 (4) újév (1) új a poszon (1) underground (2) unplugged (1) viasat3 (1) vicces (7) videó (4) videójáték (1) viselkedés (1) web (4) webdesign (5) wings of love (1) youtube (1) žagar (1) zagar (1) zene (9) zorall (1) zságer balázs (1) divas (1) Címkefelhő

Egy szexfüggő mindennapjai: Californication

2007.11.21. 09:25

Óriási sorozataddiktságomnak köszönhetően igyekszek mindig minden új pilot-ot beszerezni és megnézni. Ez idén ősszel is így történt. Mindent, ami kezdődött ledaráltam és kialakítottam egy nézési rendszert. A Showtime általában igyekszik olyan műsorokat készíteni, melyek valamilyen téren felháborítanak, elgondolkoztatnak, újítanak. Számomra az első ilyen a Weeds (Nancy ül a fűben) volt. Bemutatja, hogy szeressünk meg egy drogdílert. Sikerült is, hiszen Nancy azért csinálja az egészet, mert férje meghalt és szeretné biztosítani családja számára a már megszokott jólétet. Őrület. A tavalyi évben őt követte Dexter. Ő nappal egy rendőrségen dolgozó szakértő, éjjel pedig egy sorozatgyilkos. Megszerettük őt is. Naivan azt hittem, hogy idén nem tudnak újat mutatni. Erre egy szép augusztusi napon megállt a ház előtt Hank. Hank Moody. Aki az idei év legprovokatívabb vígjátéksorozatának főszereplője.

A Californication nálam az őszi szezon kedvenc sorozatává vált. A cím a California és a fornication (paráználkodás) szavakból áll össze. Ebből kiindulva egész jó a magyar címfordítás. Kaliforgia.
Röviden a sztori. Hank egy író. Ahogy magát nevezi "one time wonder". Írt egy sikerkönyvet, abból filmet csináltak, amit ő igazán utál. Azóta nem képes semmit produkálni. Barátnője elhagyta és összejött egy igazi lúzerrel, de lányukat közösen nevelgetik, ezért a kapcsolat mindennapos. Hank konkrétan mindenkit megdug, aki szembe jön vele. Ez a szám az első részben 4,5. Azért csak 4.5, mert az ötödiket pattintja, amikor meghallja, hogy a lány szereti a filmet, ami a könyvből készült. Emelett persze mindent megtesz, hogy az ex visszafogadja. Na mind1. Szóval az első részben cicidömping van, ami aztán szépen eltűnik a késöbbiekben. De itt nem is ez a lényeg.
A sorozat óriási felháborodást okozott az egyház körében, az első rész nyitóképének köszönhetően. Itt ugyanis Hank álmában egy apáca ajánlja fel térdelős szolgálatait. Egy interjúban azt nyilatkozta David Duchovny (Hank), hogy reméli, hogy az emberek nem ez alapján értékelik a filmet, hiszen ez egy felnőtteknek szóló vígjáték, egy szexfüggőről. Egy olyan felnőtteknek szóló vígjáték, ahol a felnőttek felnőtteket is játszanak, nem pedig 6 éves szintű idiótákat, mint a többi vígjátékban.

Én az X-Aktákat soha nem szerettem és ez meg is alapozta a David Duchovny-hoz való hozzáállásomat. Nem volt szimpi. A 2001-ben véget ért sorozat után el is tűnt a tv képernyőjéről. Azóta nem igazán hallhattunk róla. Állítólag gyereket nevelt, valamint írni és rendezni próbált, de nem igazán találta meg azt a dolgot, amit igazán csinálna. Aztán egy napon érkezett egy levél Tom Kapinostól (aki amúgy a sorozat rendezője), hogy lenne itt valami és csak őt tudja rá elképzelni. A forgatókönyvet egész éjszaka olvasta és azonnal rábólintott.

A szex mellett - és igen, bőven van benne azzal szemben amit a készítők mondanak - a Californication Hank Moody-ról és az ő középkorba való lépésének nehézségeiről szól. Állítólag az egészet Kapinos saját élete ihlette. Hát nem irigylem, ha ilyen zűrösek a mindennapjai. Amikor megkérdezték, ő mit gondol erről a következőt mondta: "Körülöttem mindenki megházasodott, gyerekeket csinált és teljesen megváltoztak. Letelepedtek valahol, elhíztak, valóságshowkat néznek a feleségeikkel. Én ennek a teljes ellentétét igyekeztem megformálni. Valaki olyat, aki minél tovább halogatja a felnőttkorba való belépést és az otthoni nyugalom kiépítését."

Valójában úgy érzem, hogy David számára a Californication a megváltás, hiszen az X-Aktákon kívül nem igazán tud felmutatni értelmes produkciót a múltból. Transzvesztitát játszott a Twin Peaks-ben, valamint olyan "rendkívül szuper" gyerekvígjátékokban tűnt fel, mint a 'Beethoven' vagy a 'Kipurcant a bébicsősz, anyának egy szót se'.

A Californication egy jó kis visszatérésre ad lehetőséget. A sok felháborodással mit sem törődve a Showtime már berendelte a második évadot, ismét 12 résszel.

Akit esetleg érdekel a sorozat az HBO egyből ráugrott, úgyhogy Kaliforgia néven elérhető az esti órákban. Ha jók az információim, akkor kedd és szombat esténként...

3 komment

Címkék: tv kritika sorozat hbo showtime hank californication mustsee

A bejegyzés trackback címe:

https://posz.blog.hu/api/trackback/id/tr35236623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klodos 2008.03.25. 09:59:17

csao!!!
húúú nekem nagyon bejött a sorozat!!
Tulajdonképpen ha tudsz valami ilyesmihez hasonló serires-t ajánlani, légyszi dobj egy emailt: klodos@freemail.hu nagyon megköszönném
(még az entourage idézte a feelinget úgyahogy)

N 2008.03.25. 17:47:13

Kar, hogy meg csak egy evad van (= (vagy legalabbis en egyrol tudok)

2008.03.25. 20:31:24

sajna 1 évad van még csak, 12 résszel. a másodikról nem hallottam semmit, de szerintem lesz... valamikor ősszel...
süti beállítások módosítása