Linkblog







Klokk

Utolsó kommentek

Címkék

achmed (2) adam culbert (1) ajánló (19) akció (1) album (1) animáció (3) anonim mc (1) application (2) archív (1) atb (1) august rush (1) autó (2) ázsia (1) balaton retró (1) blog (4) bölcsesség (1) book (2) bruno bozzetto (1) bubaj (1) budapest (2) budapest retró (1) buli (2) californication (1) cannot walk fly instead (1) cbs (1) chuck (1) cloverfield (1) csillag születik (1) dermot (1) design (8) diéta (1) dokumentum (1) dvd (4) egészség (1) ellen page (1) érdekes (1) eu (1) explodingdog (1) film (11) flickr (1) fozocske (1) fűrész 4 (1) games (6) grafika (1) gyerek (1) hangok (1) hangya (1) hank (1) haumann péter (1) hbo (1) hipervándor (1) hiphop (1) house (1) igazsag ara (1) irie maffia (1) jakupcsek (1) jeff dunham (1) jegyár (1) john updike (1) jövőkép (1) jumper (1) jumurjak (1) juno (1) kalandorok (1) karácsony (1) keanu reeves (1) képek (1) koncert (8) könyv (1) kritika (16) kultúra (6) laurie (1) lemez (2) letoltes (1) leukémia (1) macsakafogó2 (1) macskafogó (1) magyar (2) man from earth (1) marx fiverek (1) mediq (1) megasztár (1) moonlight (1) movies (6) mozi (3) music (19) musical company (1) mustsee (12) nagyfogyás (1) napi ajánlat (7) náray (1) nem ajánlom (7) norbi (1) olasz (1) oscar 2008 (1) ötlet (1) otthonom idaho (1) p2p (1) párnacsata nap (1) party (2) pénz (1) photography (12) pictures (1) pillow fight day (1) póker (1) posz (1) program (1) rajz (1) rap (1) river phoenix (1) rnb (1) robin williams (1) rtlklub (2) rtl klub (1) rudolf péter (1) sam brown (1) saw (1) schruff milán (1) sci fi (2) sensation (1) showtime (1) sorozat (10) sport (1) stohl (1) szabadidő (1) szakíts (1) szar (1) szavazás (1) szilveszter (1) színház (2) szopás (1) szörny (1) the unbending trees (1) tiesto (1) tv (17) tv2 (4) újév (1) új a poszon (1) underground (2) unplugged (1) viasat3 (1) vicces (7) videó (4) videójáték (1) viselkedés (1) web (4) webdesign (5) wings of love (1) youtube (1) žagar (1) zagar (1) zene (9) zorall (1) zságer balázs (1) divas (1) Címkefelhő

Mondták a hangok...

2007.12.15. 18:17

    Egyfolytában halljuk őket. Kellemeseket, zavarókat, fülfájdítóakat, éles és tompa hangokat. Az emberi hallás tulajdonságai, pszichoakusztikus modellek, térhallás, hullámok, frekvenciák: na ezek az azok a dolgok, amiket én speciel baromira nem értek, de nem is nagyon akarok, laikusnak lenni jó! :)

    Mennyit dolgoznak például a filmszakmában, hogy létrehozzák a tökéletes hangeffektust, hogy majd az adott jelenetnél az emberek éppen összetojják magukat, vagy meglepődjenek, vagy éppen egyszerre vágják magukat hátra a bársonyszékekben. Külön szakma, külön művészet. Nem lebecsmérlően, de könnyű hozott anyagból dolgozni. Ha mondjuk fúj a szél, vagy leesik egy töltényhüvely, vagy akár betörik egy ablak: felveszik egy speckó mikrofonnal, dolgozgatnak rajta még egy picit, majd odaadják a megfelelő embernek. Remek. De mi a helyzet azokkal a hangokkal, amiket nekik kell kitalálni? És mi van azokkal amiket mi itt a Földön esélyünk sincsen hogy élőben halljuk? Erre gondolt egy marék ember és alkották meg eme 4 weboldalt (amik tesók, lehet ide-oda linkelni), hogy mindenkinek kijusson a jóból. Igazából 4 darab CD promójáról van szó, a hozzájuk tartozó weboldalak mint "ízelítők" kerültek fel a világhálóra.

    Gondolom te sem hallottad milyen mondjuk a Nap "szívverése", milyen hangot pittyegett - sőt pittyegi a mai napig 1957 óta -  a Szputnyik amikor fellőtték. Bemutatom a vegyesnégyes első darabját a Spacesounds.com-ot. Az oldalra tévedve érdemes nem átugrani az intrót, ahogy azt én is tettem a legelső alkalommal: ugyanis eredeti, a NASA-tól származó hangokat és felvételeket hallhatunk. Ha fülelés után végre mégis az oldalra tévedünk, a középen található kis pöttyök segítségével hallgathatjuk meg - a már felsorolatokon kívül - a legkülönlegesebb túlvilági zajokat a Szaturnusz gyűrűitől különböző mágneses hangokig. Egyszerű, de mégis valahol lenyűgöző. Mikor fogjuk mi ezt hallani? Jogos, van már űrutazás, de ha az egész lakótelepet eladnám se telne rá.

    A következő a Stormsounds.com. Az emberek mindíg az időjárásról beszélnek. Még  protokolból is tanítják. Az angoloknál főleg téma (bár ott non-stop esik). Sok dolgot élhetünk meg itt kishazánkban az időjárással kapcsolatban. Van jégeső, 20 évente hóvihar, zápor, zivatar, Aigner Szilárd. Mi az mi nem jellemző? Például egy jó tájfun, egy trópusi eső, vagy éppen egy monszun? Naigen. Ehhez utazni kell, ami nem olcsó. Tehát ezt az oldalt kispénzű polgártársaimnak ajánlom.

    Csóri dínók - legnagyobb szerencsénkre - 65 millió éve eltűntek a Föld színéről, rejtélyes körülmények között. Erre is kb annyi fajta teória van, mint a galaxisok keletkezésére, az ősrobbanásra. Ők már soha nem tudják meg, milyen hangok vannak ma mondjuk a 3-as metrón, vagy az M7-es mellett Törökbálintnál.  Nekünk viszont lehet egy kis viszonyítási alapunk, ha a Dinosaursounds.com -ra klikkelünk. És ez az amit nem tudtak egy mikrofonnal felvenni. Sok-sok év kutatóprojektje, majd szorgos munka áll a hangok mögött, bármennyire is "nem valósak". Az a munka, ahogy a hangképző szervből megmondják a jószág hogyan zajongott. De nem mindegy hogy melyik korban! Hangok a távoli múltból.

   
    Nézzük, mi maradt még a listán. Bálna. A bálna jó arc (lehet). Egész nap úszkál, kinyitja a száját, áramlik be a plankton. Feljön, körülnéz. Vizet pöffent a levegőbe, megint plankton. Teljesen rendben van, nem kell túlzásba vinni, a hosszú élet titka: akár 80-90 évig is elélnek; ha hagyják őket. Nagy termetű állatok, testhosszuk kifejlett korukban fajtól függően 1,2-30 méter, tömegük 30-150 ezer kilogramm. De milyen hangot ad egy bálna? Mert ezt még a "Szabadítsátok ki Willy"-t című szösszenetből sem tudhatjuk meg. (Bár ha jólemlékszem, az egy gyilkos bálna volt) Szerencsénkre létezik a Whalesounds.com . Most végre megtudhatja mindenki, milyen az amikor a bálnák beszélgetnek (csajokról, kajáról, ilyenek), ordítoznak (Héé, Józsi, hozz már egy sört!), vagy éppen trilláznak (Korda Gyuri slágereket) össze-vissza.


Hát itt a vége. Remélem sikerül sokmindenkinek különleges perceket szerezni. Bugyutának tűnhet, de mégsem az. Nincs olyan ember, aki monszunos területen lakik, bálnája van a háza mögötti privát tengerben, plusz vett egy saroktelket a Szaturnuszon észak-galaktikus fekvéssel. De azt meg főleg nem hiszem el, hogy mindezek mellett ráadásul megvan neki a T-Rex zenekar összes CD-je!

Írásomat pácolt japán retek maki-nak ajánlom. Köszi!

4 komment

Címkék: érdekes ajánló web hangok mustsee

A bejegyzés trackback címe:

https://posz.blog.hu/api/trackback/id/tr44265026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blekem · http://posz.blog.hu 2007.12.15. 20:49:17

hhheheh, beszartam a röhögéstől olvasás közben. már csak az a kérdés, hogy lehet ezeket megrendelni, mer csak egy mailcím van...
holnap kipróbálom valamelyik stormot fullon, nyitott ablaknál és megnézem hányan néznek ki az ablakon az égre :)

ati 2007.12.15. 21:37:05

Hát ez valami zseniális. Főleg a bálnás. Meg a dínós. Meg mindegyik.

Wiktor 2007.12.16. 14:00:26

Nem tudom hol találtad, de ez baromi kemény!!!!

Esz 2007.12.17. 10:06:28

Királyság mindhárom cucc! A bálnáshoz csatolok még egy kis infót az érdeklődőknek.
"A delfinek (és bálnák) hangképzése merőben más, mint a madaraké vagy bármely emlősé. A delfineknek ugyanis nincs hangszalagjuk, és a hangok nem is a szájból, hanem az orrnyílásból törnek a szabadba. Az orrnyílásnál található egy körkörös szegély, az ún. "orrajak". Ahhoz, hogy ez rezegjen sűrített levegőre van szükség. Az orrüregben egy rendkívül bonyolult hangképző szerv van. Az ún. "orrzsákocskákban" különféle méretű "nyelvecskék" lógnak, amelyeket a kipréselt levegő vagy az izomkötegek mozgásba hozhatnak."
...ennek tudatában még érdekesebbek a hangok....
süti beállítások módosítása