Linkblog







Klokk

Utolsó kommentek

Címkék

achmed (2) adam culbert (1) ajánló (19) akció (1) album (1) animáció (3) anonim mc (1) application (2) archív (1) atb (1) august rush (1) autó (2) ázsia (1) balaton retró (1) blog (4) bölcsesség (1) book (2) bruno bozzetto (1) bubaj (1) budapest (2) budapest retró (1) buli (2) californication (1) cannot walk fly instead (1) cbs (1) chuck (1) cloverfield (1) csillag születik (1) dermot (1) design (8) diéta (1) dokumentum (1) dvd (4) egészség (1) ellen page (1) érdekes (1) eu (1) explodingdog (1) film (11) flickr (1) fozocske (1) fűrész 4 (1) games (6) grafika (1) gyerek (1) hangok (1) hangya (1) hank (1) haumann péter (1) hbo (1) hipervándor (1) hiphop (1) house (1) igazsag ara (1) irie maffia (1) jakupcsek (1) jeff dunham (1) jegyár (1) john updike (1) jövőkép (1) jumper (1) jumurjak (1) juno (1) kalandorok (1) karácsony (1) keanu reeves (1) képek (1) koncert (8) könyv (1) kritika (16) kultúra (6) laurie (1) lemez (2) letoltes (1) leukémia (1) macsakafogó2 (1) macskafogó (1) magyar (2) man from earth (1) marx fiverek (1) mediq (1) megasztár (1) moonlight (1) movies (6) mozi (3) music (19) musical company (1) mustsee (12) nagyfogyás (1) napi ajánlat (7) náray (1) nem ajánlom (7) norbi (1) olasz (1) oscar 2008 (1) ötlet (1) otthonom idaho (1) p2p (1) párnacsata nap (1) party (2) pénz (1) photography (12) pictures (1) pillow fight day (1) póker (1) posz (1) program (1) rajz (1) rap (1) river phoenix (1) rnb (1) robin williams (1) rtlklub (2) rtl klub (1) rudolf péter (1) sam brown (1) saw (1) schruff milán (1) sci fi (2) sensation (1) showtime (1) sorozat (10) sport (1) stohl (1) szabadidő (1) szakíts (1) szar (1) szavazás (1) szilveszter (1) színház (2) szopás (1) szörny (1) the unbending trees (1) tiesto (1) tv (17) tv2 (4) újév (1) új a poszon (1) underground (2) unplugged (1) viasat3 (1) vicces (7) videó (4) videójáték (1) viselkedés (1) web (4) webdesign (5) wings of love (1) youtube (1) žagar (1) zagar (1) zene (9) zorall (1) zságer balázs (1) divas (1) Címkefelhő

Na, már megint egy (Fű)rész - a negyedik

2008.01.02. 18:34

    Nem tudom ki hogy van vele, én szeretem ha valaminek van folytatása. Mindig várom, rendszeresen megnézem őket. Ezzel ez a baj: ha így érzek, azt sorozatnak hívják. Annyi sok filmet kidobott már magából Hálivúd, ami tényleg atomjó volt, aztán kijött az atomszar folytatás, ezzel elrontva elég sok ember szájízét. Belemehetnék most hasonló okfejtésekbe, hogy példának okáért miért kellett folytatni a Mátrixot, vagy éppen miért jött ki még 3 rész abból a  Horrorva Akadva című (szerintem zseniális) filmből, amit úgy adtak ki: a film, aminek soha nem lesz folytatása. Van egy olyan érzésem, hogy reggelig folytathatnám ezt a felsorolást. Természetesen megvannak azok a filmek is, amiket több részesre terveztek és be is találtak, ezek rajongóit és a Keresztapa fanokat viszont nem szeretném bántani.
Térjünk is rá a dologra: Fűrész. Mindenki látott már ilyet. Lehet vele alakítani fát, fémet, jó dolog technika órán, karácsonykor amikor faragni kell, tüzelőaprításkor, stb. De van ilyen nevű település is! Fűrész (szlovákul Píla) község Szlovákiában, a Besztercebányai kerületben fekszik, a Losonci járásban. 2001-ben 264 lakosából 262 szlovák volt. És ami számunkra lényeges: még egy rakat filmet is ihletett. Nem olyan rég jelent meg immáron a negyedik rész, amit a napokban sikerült elfogyasztani, most pedig kritizálás jön.

    Az első rész sokként ért elég sok mindenkit aki szereti az effajta filmeket. Végre valami érdekes, végre valami egyedi, kreatív, helyenként ijesztő és hátborzongató. Ez kell a népnek! A világ nagy része egy ideig anno Fűrész-lázban égett, és mindenki tudta a film végén: lesz folytatás. Akkor úgy gondoltam még talán jó magam is: Látni akarom! De a második felvonás elfogyasztása után visszatértem alaptézisemhez: nem kell folytatni, hagytak volna engem lógva. A harmadikról igazánsokat nem tudok elmondani: félálomban láttam, közben döglöttem, valakivel poénkodtam és mandarint zabáltam. Csak egy-két jelenet maradt meg bennem amikor is a hideg futkosott a hátamon. Aztán találkoztam a Fűrész 4-gyel.
    Bár indításképp úgy voltam vele, hogy mi a fenének nézem meg, mégis úgy döntött a tanács, hogy az aznap esti program ez a film lesz. A marketingesenek gratulálok, nagyon jól promózták szanaszét a filmet, jó trailereket adtak ki és tudatták a világgal: Haloweenkor jön a belezés. És az volt a meglepő, hogy nem akartam kikapcsoltatni a DVD lejátszót, nem akartam 3percenként kajáért menni, vagy éppen láncdohányosként működni a teraszon, hanem félmosollyal és beleéléssel bambultam a vibráló képernyőt. Ami a történetet illeti: nem rossz, az első részt idézi vissza bennem, brutál kínzógépek, pörgős sztori, összeszedett gondolatmenet. Mr. Jigsaw visszatért, egy érdekes hurokkal kapcsolja össze egy egésszé az előző részeket a mostanival. A film készítői eleget tettek az ígérgetéseknek: ez bizony véresre sikerült. Méghozzá véresen jóra. Kegyetlenség, szenvedés és ismét tanít nekünk vmit: ne akarjunk mindenáron mindenkit megmenteni.
    Természetesen a film élvezetét nem csak maga a történet adja. A képi világ megalkotása, és annak a közönség elé tárása egy film sikerének a kulcsa. Ezt mindenki tudja. Szerintem senki nem élvezte volna ha a Gyűrűk urát mondjuk a Normafánál, a Csillagok háborúját meg egy csillagvizsgáló mellett veszik fel. Régi gyárépületek, egy kórház, egy lakás és egy rendőrörs. Ezek a fő helyszínek. És hogyan is kerülünk egyik helyről a másikra? Zseniális vágásokkal! Minden elismerésem a vágóé és az operatőré. Lövésem nem volt, hogy kik kötették el, de utánanézem: a filmet Darren Lynn Bousman rendezte.
    A végítélet: ajánlom, végre valami nézhető ebben a kategóriában! Nem az a film, amit havonta 3x meg kell hogy nézz és majd egyszer az unokádnak ajánlasz, de azt a 108 percet bizonyosan megéri. Legutóbbi információm szerint a Budapest Film a január 10-ei premiert sokak bánatára, határozatlan időre elhalasztotta, de reménykedjünk benne, hogy hamarosan végre a hazai mozikba is csűdülhet a tömeg egy kis borzongásért.

A film hivatalos honlapja
Saw IV. - imdb

1 komment

Címkék: ajánló kritika film saw fűrész 4

A bejegyzés trackback címe:

https://posz.blog.hu/api/trackback/id/tr91282352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kompi · http://filmtrailer.hu 2008.01.12. 22:54:51

Ha érdekel valakit, pár videó és kép van nálam
süti beállítások módosítása