Linkblog







Klokk

Utolsó kommentek

Címkék

achmed (2) adam culbert (1) ajánló (19) akció (1) album (1) animáció (3) anonim mc (1) application (2) archív (1) atb (1) august rush (1) autó (2) ázsia (1) balaton retró (1) blog (4) bölcsesség (1) book (2) bruno bozzetto (1) bubaj (1) budapest (2) budapest retró (1) buli (2) californication (1) cannot walk fly instead (1) cbs (1) chuck (1) cloverfield (1) csillag születik (1) dermot (1) design (8) diéta (1) dokumentum (1) dvd (4) egészség (1) ellen page (1) érdekes (1) eu (1) explodingdog (1) film (11) flickr (1) fozocske (1) fűrész 4 (1) games (6) grafika (1) gyerek (1) hangok (1) hangya (1) hank (1) haumann péter (1) hbo (1) hipervándor (1) hiphop (1) house (1) igazsag ara (1) irie maffia (1) jakupcsek (1) jeff dunham (1) jegyár (1) john updike (1) jövőkép (1) jumper (1) jumurjak (1) juno (1) kalandorok (1) karácsony (1) keanu reeves (1) képek (1) koncert (8) könyv (1) kritika (16) kultúra (6) laurie (1) lemez (2) letoltes (1) leukémia (1) macsakafogó2 (1) macskafogó (1) magyar (2) man from earth (1) marx fiverek (1) mediq (1) megasztár (1) moonlight (1) movies (6) mozi (3) music (19) musical company (1) mustsee (12) nagyfogyás (1) napi ajánlat (7) náray (1) nem ajánlom (7) norbi (1) olasz (1) oscar 2008 (1) ötlet (1) otthonom idaho (1) p2p (1) párnacsata nap (1) party (2) pénz (1) photography (12) pictures (1) pillow fight day (1) póker (1) posz (1) program (1) rajz (1) rap (1) river phoenix (1) rnb (1) robin williams (1) rtlklub (2) rtl klub (1) rudolf péter (1) sam brown (1) saw (1) schruff milán (1) sci fi (2) sensation (1) showtime (1) sorozat (10) sport (1) stohl (1) szabadidő (1) szakíts (1) szar (1) szavazás (1) szilveszter (1) színház (2) szopás (1) szörny (1) the unbending trees (1) tiesto (1) tv (17) tv2 (4) újév (1) új a poszon (1) underground (2) unplugged (1) viasat3 (1) vicces (7) videó (4) videójáték (1) viselkedés (1) web (4) webdesign (5) wings of love (1) youtube (1) žagar (1) zagar (1) zene (9) zorall (1) zságer balázs (1) divas (1) Címkefelhő

Semmikülönös szilveszteri bejegyzés - haladóknak

2007.12.31. 19:25 blekem

    Blogok és különböző portálok hagyománya szerte a nagyvilágban, hogy az óév végének közeledtével az írók frappáns összefoglaló posztokat tolnak fel a hálóra, áttekintve az év fontosabb történéseit, közzéteszik a legnézettebb írások listáját, netalántán még szavazni is lehet rájuk, na ez az ami itt most nem lesz, lévén, hogy még nagyon fiatalok és zsengék vagyunk, ráadául töredelmesen bevalljuk, hogy az utóbbi napokban több minden foglalkoztatott minket jobban, mint a blogírás mint olyan, ezért elnézéseteket és megértéseteket kérjük, az újévre való tekintettel, melyben remélhetőleg magunk mögött hagyva minden fontosabb és kevésbé fontos apró-cseprő ügyeinket, lelkiismeretesebben vetjük bele majd magunkat az ajánlások tengerébe, és a nagyhalakat kihalásszuk, a kisebbeket visszadobjuk, de előtte lefényképezzük, és nektek meg majd jól megmutatjuk, na jó hosszú lett a mondat, így most ezt be is fejezem. Nasszóval. Újévi ajándékként pár matematikai feladványt gondoltam megosztani veletek, így a humor és a bódottá hírvvőjeként, John Updike-tól vettem őket kölcsön, direkte pedig a Ponticulus Hungaricus webfolyóirat állt rendelkezésemre.
    Akkor álljon itt pár szösszenet John Updike: Problems And Other Stories c. művéből, és mindenkinek B.U.É.K.!

1. Éjszaka van. A, habár B-vel hál, C-ről álmodik. C egy ívelt kocsifelhajtó legtávolabbi (függőleges képsíkra vetítve a látványt: az ív delelő) pontján áll. Az íves építmény valószínűleg nem más, mint álombéli tükröződése valaha közösen birtokolt házuk kocsifelhajtójának. Az asszony alakja paradicsomszínű nyári ruhában — noha a perspektíva kicsinynek mutatja — szembetűnő. Feje hátravetve, keze a csípőjén, lábai magabiztos terpeszben. Páváskodik, talán nevet is. Az egész kép telítve van asszonyi vitalitással. A csupa sóvárgás. B álma zavartalan, békésen pihen abban a szilárd tudatban, hogy A szereti. És valóban: A miatta hagyta el C-t — mintegy bizonyításképpen.

Kérdés: A kettejük közül melyiket csalta meg inkább, B-t vagy C-t?

2. A hét utcasaroknyira lakik rendszerint használatos automata mosodájától, és 3,8 mérföldnyire pszichiáterétől, akihez az út sűrű délutáni forgalomban átlagosan 22 percig tart. Az átlagos kezelési idő — a szokásos, járulékos bevezető és levezető csevegést is beszámítva — 55 percig tart. A mosoda által favorizált felültöltős mosógépek átlagos ciklusideje 33 perc. A pszichiáter és a mosoda egy irányban van, a városból kivezető úton.

Kérdés: Berakhatja-e A a szennyest a mosógépbe a pszichiáterhez menet úgy, hogy a nedves ruhákat el ne lopják?

SZORGALMI FELADAT: Ha A délután 3 órában állapodott meg a pszichiáterrel, ha egy-egy háztömb hosszát egy-nyolcad (1/8) mérföld hosszúságúnak vesszük, ha A két, egymás utáni öblítésre állítja be a mosógépet, valamint az egész mosást a pszichiáter utánra ütemezi, és ha egy negyeddolláros (25 centes) érméért vásárolható öblítés-centrifugálás negyed óráig (12 percig) tart, és egy-egy töltet két ilyen ciklust igényel, mert különben a ruha nedves marad és hazafelé menet ozmotikusan átnedvesíti cipelőjét, akkor mindezen feltételek mellett legkorábban mikor tölthet magának egy pohár italt?

Kerekítsd az összeget a legközelebbi egész percre!

Oldd meg a feladatot két pohár italra!

Oldd meg háromra, belekalkulálva a mellény átnedvesedését is!

3. A pszichiáter úgy gondolja, hogy amit A észlel, az nem más, mint a C-től való lelki távolodással arányos növekedés. Az ún. "Trisztán-törvény" szerint azonban a vonzódás mértéke fordítottan arányos az elérhetőség mértékével, és az elérhetőség valamilyen mértékben arányos a lelki távolsággal. Ahogy az M lelki tömeget a távolodó perspektíva a látszólagos mértékre csökkenti, úgy nő ezzel arányosan a gravitációs vonzereje. Létezik valahol egy görbe, amelyet átlépve ez a gravitációs vonzerő túlnő a józan észen, annak ellenére, hogy a vonzás látszólagos forrása — akár a távoli csillagok látszólagos helyzete — nem más, mint illúzió.

Feladat: Szerkeszd meg ezt a görbét! Találd meg azt a csillagtávi pontot, ahol A gondolatai kezdenek elhajolni!

Segítségül: A szövegben szereplő "valamilyen mértékben" 3/7-ként számítandó át.

"Midas törvénye": A birtoklás megszűnteti az értéket — mégpedig azonnal.

/Fordította: Pinke György/

Szólj hozzá!

Címkék: szilveszter újév john updike

A bejegyzés trackback címe:

https://posz.blog.hu/api/trackback/id/tr35280507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása